Rychlý obědový salátek, jehož příprava Vás stojí cca 5 min. Vašeho času. Podmínkou je, že máte v ledničce uvařený čirok. Salát je výborný. Čirok je navíc bezlepková potravina a ještě k tomu ho můžete koupit za velmi příznivou cenu.
- 50m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
rajčata cherry
|
100 g |
cibulka jarní, sečka
|
20 g |
cizrna, sterilovaná
|
100 g |
čirok, zrno
|
70 g |
voda
|
220 ml |
sůl
|
0,5 lžičky |
olivový olej panenský
|
2 lžíce |
olivy plněné
|
80 g |
Ume ocet
|
2 lžičky |
rukola
|
25 g |
Postup přípravy
-
Pokud nemáte čirok uvařený v lednici, tak jej nejprve uvaříme. Čirok je bezlepková obilovina a nemusíte ho namáčet. Čirok propláchneme a vaříme pomalým varem s trojnásobným množstvím vody cca 45min.,osolíme. Uvařený čirok necháme vychladnout.
-
Cibulku a olivy nakrájíme na menší kolečka, zeleninu pokrájíme na trochu větší kousky. K pokrájeným surovinám přidáme uvařený čirok a promícháme s kořením, olejem a ume octem. Salát dochutíme dle vlastní chuti a dáme vychladit do lednice. Podáváme jako lehkou večeři nebo oběd.
Makronutrienty
52%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 548 kJ | 3 535 kJ |
Kalorická hodnota | 131 kcal | 845 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,4 g
0,556 g |
79,8 g
3,59 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,24 SVJ | 7,98 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,57 g
0,969 g |
55,3 g
6,25 g |
Bílkoviny | 2,73 g | 17,6 g |
Sůl | 1,34 g | 8,62 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů