Včerejší smršť zpráv s prosbou o recept na nízkosacharidové(lowcarb)skořicové donutky s karamelem mě opravdu mile překvapila:). Pekla jsem jich pořádnou dávku, ale přiznám se, že jsme doma ochutnali jen jeden :).
www.instagram.com/monikakalabovajanysova/
- 40m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
2 kusy |
mandlová mouka
část jsem nahradila mletými vlašáky
|
200 mg |
kypřící prášek do pečiva
|
2 lžičky |
skořice mletá
|
1 lžička |
máslo čerstvé
|
0,25 hrnku |
kokosové mléko
|
0,25 hrnku |
xylitol
|
1 lžička |
Karamel | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 ml |
máslo čerstvé
|
30 g |
erythritol, sukrin
|
50 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny vyšleháme do hladkého těsta a nalijeme do formy na donuty. Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.
-
Do hrnce dám máslo a sladidlo. Za neustálého míchání na středním stupni vařím, dokud se nezmění barva na zlatou (trvá to cca 5 minut).
-
Poté vliju smetanu (pozor, vytvoří se pěna) a redukuji do zhoustnutí dalších cca 10 minut. Musí se neustále míchat, jinak se spálí. Pokud by byl karamel příliš hustý, naředíte smetanou.
-
Hotové a schladlé donutky polijeme karamelem, necháme vystydnout.
Makronutrienty
18%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 274 kJ | 906 kJ |
Kalorická hodnota | 304 kcal | 217 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,52 g
1,15 g |
5,35 g
0,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,752 SVJ | 0,535 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31 g
19,4 g |
22,1 g
13,8 g |
Bílkoviny | 4,31 g | 3,07 g |
Sůl | 0,556 g | 0,396 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů