Máte rádi mexické tacos? Pokud však omezujete ve stravě příjem sacahridů, není klasická pšeničná nebo kukuřičná tortila, úplně to pravé ořechové. Víte, že ji ale můžete jednoduše nahradit listy salátu?
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
krevety předvařené
|
225 g |
cibule sladká, šalotka
|
25 g |
česnek stroužky
|
3 g |
petrželka, petrželová nať mražená
|
5 g |
rajčata cherry
|
75 g |
žlutá paprika
|
75 g |
salát little gem
|
1 kus |
avokádo
|
50 g |
olivový olej
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a chvíli restujeme. Po té přidáme krevety, opepříme, osolíme a pokud chceme, můžeme přidat i třeba špetku chilli. K orestovaným krevetám přidáme na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a restujeme do měkka, což trvá cca 10 minut. K hotové krevetové směsi přidáme nakrájenou petrželku (nebo koriandr, ale ten jsem doma neměla).
Oddělíme si opatrně listy salátu, omyjeme a osušíme. Na salát nandáme krevetovou směs, přidáme na kostičky nakrájené avokádo a pokapeme šťávou z limety. Je možné pokapat i nějakou pálivou omáčkou (sledujeme ale pozorně její složení!)
Makronutrienty
25%
50%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 271 kJ | 1 535 kJ |
Kalorická hodnota | 64,7 kcal | 367 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,28 g
0,317 g |
18,6 g
1,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,328 SVJ | 1,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,23 g
0,527 g |
18,3 g
2,99 g |
Bílkoviny | 6,6 g | 37,4 g |
Sůl | 0,376 g | 2,13 g |
Alergeny
- 2. Korýši a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů