Čočkové pyré je prostě úžasné - jednoduché i rychlé. A skvěle se hodí třeba právě k lososu.
- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
losos filet
|
200 g |
rajčata
|
1 kus |
cibulka jarní, sečka
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
citrón
|
0,5 kusu |
Pyré | |
čočka červená
|
100 g |
mrkev
|
1 kus |
cibulka jarní, sečka
|
1 kus |
vývar zeleninový domácí
|
500 ml |
bobkový list celý sušený
|
1 kus |
nové koření
|
2 kuličky |
sůl
|
1 špetka |
rajský protlak
|
1 lžíce |
máslo
|
1 lžička |
sojová omáčka
|
1 lžička |
Na ozdobu | |
petrželka, petrželová nať
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Lososa omyjte a osušte. Na pečicí papír vyskládejte na kolečka nakrájené rajče a posypte kolečky jarní cibulky.
Lososa osolte a opaprikujte z obou stran. Položte na rajčata a pokapte citronovou šťávou. Na povrch položte několik koleček citronu.
-
Vše zabalte do pečicího papíru a nechejte péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
-
Mezitím si zpěňte máslo, přihoďte k němu kousky cibulky a na kostky nakrájenou mrkev. Chvíli opékejte. Poté přisypte propláchnutou červenou čočku, zalijte vodou (či vývarem, pokud máte) tak, aby bylo vše potopeno. Přidejte bobkový list, nové koření a osolte. Pod pokličkou vařte tak dlouho, dokud se čočka neuvaří - což u červené čočky trvá jen pár minut.
-
akmile je čočka měkká, vše dobře ponorným mixérem rozmixujte na jemné pyré. Vraťte na plotnu, přidejte protlak (či kečup), lžičku sojové omáčky a nechejte prohřát.
-
Pyré nandejte na talíř, na něj položte plátek lososa i s rajčaty a dozdobte kouskem čerstvé petrželky. Dobrou chuť.
Makronutrienty
52%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 292 kJ | 1 581 kJ |
Kalorická hodnota | 69,8 kcal | 378 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,3 g
1,37 g |
44,9 g
7,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,83 SVJ | 4,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,37 g
0,352 g |
7,39 g
1,91 g |
Bílkoviny | 6,41 g | 34,7 g |
Sůl | 0,609 g | 3,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů