- 45m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
voda
|
1 500 ml |
brambory konzumní pozdní
|
600 g |
houby lesní čerstvé, směs
|
300 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
víno bílé jakostní
|
100 ml |
polohrubá mouka pšeničná
|
2 lžíce |
ocet kvasný lihový
|
2 lžíce |
řepkový olej
|
2 lžíce |
kmín celý
|
1 g |
cukr krystal
|
1 lžička |
kopr čerstvý, koprová nať
|
1 svazek |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Na rozehřátý olej přidáme na plátky nakrájené houby a zprudka orestujeme. Jakmile houby začnou pouštět vodu, tak je osolíme, opepříme, přidáme kmín a zalijeme vínem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do změknutí. Brambory si připravíme zvlášť, můžeme je klasicky uvařit ve vodě nebo v páře. Nezapomeňte osolit. V malém rendlíku provaříme asi 3 minuty čerstvý nasekaný kopr spolu s octem. Mouku při nízké teplotě krátce zpěníme na oleji nebo rostlinném másle (viz strana 12), poté zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Občas promícháme, aby se mouka nepřichytila. Vaříme pozvolna přibližně čtvrt hodiny.
-
Následně přidáme houby, brambory a kopr. Dosolíme, přidáme pepř, převařený ocet, popřípadě cukr. Necháme lehce projít varem, poté odstavíme. Nakonec zjemníme rostlinou smetanou. Doporučujeme nechat kulajdu odstát a podávat druhý den, chutě se vzájemně propojí a kulinářský zážitek tím nabírá na síle.
Makronutrienty
68%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 218 kJ | 1 016 kJ |
Kalorická hodnota | 52,1 kcal | 243 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,8 g
0,867 g |
31,7 g
4,04 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,68 SVJ | 3,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,21 g
0,77 g |
10,3 g
3,58 g |
Bílkoviny | 1,06 g | 4,93 g |
Sůl | 0,27 g | 1,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů