Nejvíce čočky se sní v Indii, kde se pěstuje více než 50 druhů nejrůznějších barev a velikostí. Dnes si připravíme chutný pokrm z této zázračné luštěniny.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Čočka | |
---|---|
čočka červená neloupaná
|
250 g |
bujón zeleninový
|
0,5 kusu |
pórek
|
30 g |
rajčata
|
150 g |
cibule
|
50 g |
olivový olej
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Prvním krokem bude, že si nakrájíme cibuli a orestujeme ji na olivovém oleji. Na pánev přidáme čočku, půl zeleninového bujónu, vše zalijeme 300 ml vody a vaříme do měkka. Než se uvaří čočka, tak si nakrájíme rajčata na menší kousky (já použila cherry) a pórek na kolečka. K uvařené čočce přidáme rajčata a pórek, které na chvilku společně povaříme (2 min). Nyní můžeme podávat. Přeji chutný den :)
-
Čočka pomáhá při odtučňovacích kúrách. Je vhodná při chudokrevnosti a při problémech se zvýšeným cholesterolem. Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě. Je ideální potravinou pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi.
Makronutrienty
69%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 870 kJ | 1 436 kJ |
Kalorická hodnota | 208 kcal | 343 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,3 g
2,4 g |
56,6 g
3,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,43 SVJ | 5,66 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,03 g
3,92 g |
5 g
6,48 g |
Bílkoviny | 12,6 g | 20,8 g |
Sůl | 0,016 g | 0,026 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů