- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
jáhly, proso
|
150 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
250 ml |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
kokosový olej
|
20 ml |
Náplň | |
švestky
|
250 g |
sirup datlový
|
1 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
Na ozdobu | |
vaječný bílek
|
2 kusy |
cukr třtinový
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve jáhly zalijeme mlékem/vodou a přivedeme k varu. Až se tekutina vsákne, přilijeme další (z jáhel musí vzniknout kaše). Jáhly vaříme cca 15 minut do změknutí. Necháme vychladnout a poté přimícháme vejce, olej, trošku skořice a datlový sirup.
-
Vzniklou hmotu vlijeme do vymazané formy (průměr cca 20 cm). Navrch dáme rozmixované švestky se skořicí a lžičkou datlového sirupu. Pečeme cca 20 minut na 180°. Dále vyšleháme bílky s cukrem, vzniklý sníh rozprostřeme na koláč a dáme do trouby na dalších 10 minut.
Makronutrienty
69%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 578 kJ | 2 326 kJ |
Kalorická hodnota | 138 kcal | 556 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,5 g
6,73 g |
82,6 g
27,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,05 SVJ | 8,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,34 g
2,73 g |
17,5 g
11 g |
Bílkoviny | 4,92 g | 19,8 g |
Sůl | 0,118 g | 0,474 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů