Jáhly jsou levnou a přirozeně bezlepkovou potravinou. Lze z nich uvařit kaše, nákypy, přidávat do polévek a také jsou k dostání jako vločky. Pro dnešní snídaňový koláč jsem využila jahelné vločky a spojila je s kořením, jablkem, mrkví, rozinkami, mletými mandlemi a chia semínky. Vše zapečené dohromady udělá velmi rychlou, levnou snídani z velmi dostupných a lokálních surovin.
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
120 g |
120 g |
200 g |
200 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
Navrch | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Postup přípravy
-
Troubu si předehřeji na 180°C
Vejce rozdělím na bílky a žloutky a bílky vyšlehám v tuhý sníh. Oloupu jablko i mrkev. Jablko nastrouhám nahrubo a mrkev najemno. Mandle rozmixuji s rozinkami v kuchyňském robotu (mixuji asi minutu na konzistenci strouhanky) a smíchám je s kořením, jáhlovými vločkami, chia semínky. Následně přidám nastrouhané jablko, mrkev a žloutky. Jakmile mám vše promíchané, vmíchám tuhý sníh. Těsto naliji a uhladím dohladka v menší nepřilnavé formě na pečení. Vše zakryji oloupaným, na plátky nakrájeným jablkem a posypu skořicí a kakaem.
-
Peču v troubě 25-30 min.
Snídaňový koláč lze jíst zatepla a nebo vychlazený. Drží krásně spojený a tak může posloužit jako rychlá svačina do ruky.
Makronutrienty
63%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 001 kJ | 2 163 kJ |
Kalorická hodnota | 239 kcal | 517 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,6 g
2,17 g |
66,1 g
4,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,06 SVJ | 6,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,7 g
1,43 g |
23,1 g
3,09 g |
Bílkoviny | 7,35 g | 15,9 g |
Sůl | 0,262 g | 0,566 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů