Riccota je dle mého názoru vhodnější a zdravější způsob, jak si dopřát sýrový dort.
Oproti klasickému tvarohu je sýr Riccota bez kaseinu – čistá syrovátka. Kasein bývá častým potravinovým alergenem. Syrovátka je oproti němu lehce stravitelná, více sytivá a dle některých zdrojů nemá něgativní vliv na imunitu jako kasein.
Koláč z Riccoty je lehčí konzistence, straviteknější a poměrně sytý.
Tímto způsobem si můžete připravit snídani, ráno se pak v klidu najíst, vychutnat si jídlo bez jakékoliv předchozí přípravy
- 40m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
6 kusů |
6 kusů |
200 g |
200 g |
60 g |
60 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
5 g |
5 g |
Postup přípravy
-
Troubu jsem předehřála na 190°C.Bílky jsem oddělila od žloutků a našlehala na tuhý sníh.Riccotu, žloutky, kokosovou mouku, sladidlo, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt jsem v míse řádně promíchala v husté těsto, do kterého jsem postupně vmíchla sníh.Formu jsem vymastila kokosovým olejem (lze vymastit čímkoliv) a těsto do ní přendala. Vše jsem lžící uhladila dorovna.
-
Koláč jsem pekla 35 minut – okraje zezlátnou a když zapíchnu špejli doprostřed koláče, zůstává čistá.Po vyndání z trouby jsem koláč posypala nastrouhanou hořkou čokoládou a nechala ho pak vychladnout.Koláč skladuji v lednici. Chlazený k snídani s nějakými bobulemi je vynikající!
Makronutrienty
35%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 835 kJ | 865 kJ |
Kalorická hodnota | 200 kcal | 207 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,2 g
2,31 g |
12,6 g
2,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,22 SVJ | 1,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,3 g
6,09 g |
10,7 g
6,31 g |
Bílkoviny | 12,2 g | 12,7 g |
Sůl | 0,232 g | 0,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů