Chia semínka
energetická hodnota
2 034 kJ
2 034 kJ
tuky
(34 %)
(34 %)
sacharidy
(47 %)
(47 %)
bílkoviny
(19 %)
(19 %)
CHIA SEMÍNKA
CHARAKTERISTIKA:
- Jedná se o drobná semínka
šalvěje hispánské (salvia hispanica).
- V některých oblastech Jižní
a Střední Ameriky byla tato rostlina prokazatelně pěstována již okolo 3500 př.n.l.
- Název je odvozen
z jazyka Nahuatl – aztéčtiny, z výrazu „síla“
- V minulosti patřila semínka
chia k hlavním potravinám bájných Aztéků, zejména před očekávaným fyzickým
vypětím. Aztékové ji jedli také před bojem.
- Aztéci měli tyto semena
v takové úctě, že je přinášeli jako oběť bohům či používali jako platidlo.
- V dobách minulých se od
dnešního způsobu konzumace příliš nelišila. Indiáni konzumovali semínka chia
samotná, v nápojích, mletá na prášek či jako směs s obilninami. Semínka mají
neutrální chuť, lze je proto užívat do různých typů pokrmů.
CO OBSAHUJE:
- Jsou významným zdrojem
rostlinných proteinů, kvalitní jsou také sacharidy (17%) a tuky.
- Jsou bohatým zdrojem Omega-3
mastných kyselin.
- Chia semínka jsou vydatným
zdrojem vlákniny.
- Z vitaminů obsahují vit.
skupiny B, vit. A, C a E.
- Obsahují 15x více hořčíku
než brokolice, 5x více vápníku než kravské mléko a 2x více bílkovin než fazole.
- Z minerálních látek dále
obsahují železo (Fe), zinek (Zn), fosfor
(P), hořčík (Mg) a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.
- Neobsahují naopak
cholesterol, sodík ani lepek.
- Nízký glykemický index.
ÚČINKY:
- Mají pozitivní vliv
na srdce, cévy, buněčné stěny, nervy
a imunitu. - Podporují správnou
funkci ledvin, jater, plic, žlučníku.
- Zkvalitňují paměť.
- Mají hojivý a
protizánětlivý účinek – Aztékové semana dokonce využívali jako prostředek proti
infekci a k hojení ran.
- Snižují hladinu LDL
cholesterolu a triglyceridů v krvi.
- Svým složením
napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby.
- Jsou významnými
antioxidanty.
- Chia semínka dokáží navázat
tolik vody, že zvětší svůj objem až 12 x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle
hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.
- Hydrofilní vlastnosti chia
semínek umožňují vytvořit jemný
a lehce stravitelný gel, který upravuje zažívání, v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semínka chia oblíbili diabetici. - Dokáží organismus zasytit na
celé hodiny a zabraňují tak přejídání.
- Jsou bohatým zdrojem
nutrientů a proto i vhodným doplňkem pro vegetariány a vegany.
- Pozor u osob užívajících léky na ředění krve, právě ty by měly být s konzumací semínek opatrnější.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Semínka
jídlo chuťově neovlivní, ale nutričně ho významně obohatí.
- Nejsou
náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.
- Semínka
lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel.
- Semínka
lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu.
- Chia
semínka se dají používat do polévek, kaší, pomazánek, krekrů a dezertů.
- Jsou
také skvělým zahušťovadlem do polévek, omáček, dezertů, nápojů atd.
- Pokud
je přidáte do těsta, zlepšují jeho vláčnost a konzistenci.
3 lžíce chia semínek a 5 lžic vody nahradí v receptu 1 vejce. - Lze z nich vyrobit chutnou, zdravou svačinku, například v kombinaci s karobem a banánem, popřípadě je pouze namočit do vody, přidat citron, med a vyrobit tak osvěžující, výživný nápoj.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Koupíte
je v každé větší prodejně zdravé výživy, ale jsou docela drahá.
- Levněji
zakoupíte na webu www.citimselip.cz. Jedná se
o obchod, který zaměstnává pouze znevýhodněné občany.
ZDROJ K TEXTU:
Kolláriková, Zdeňka,
Mach, Ivan, Moje BIO pochoutky: 50 nejchutnějších receptů, vyd.1, Praha: Grada,
2013, ISBN 978-80-247-4651-7, s.105.
WEBER, Charles W., et
al. The nutritional and chemical evaluation of chia seeds. Ecology of Food
and Nutrition, 1991, s.119-125.
Bennett,
Lynn, Chia: Using The Ancinet Superfood, vyd.1., Books Alive, 2014
www.celostnimedicina.cz
www.vitalvibe.eu