Už týden jsem postrádala inspiraci na nějaký nový neobvyklý recept. Až když jsem uviděla jablka napadl, mě recept na tyto výborné a vláčné jablkové muffiny, které sice připomínají podzim, ale na tom vůbec nezáleží. Důležitá je chuť a hlavně vláčnost, kterou na moučnících zbožňuji. Nemám ráda suché korpusy.
- 35m
- 6 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka pohanková
|
0,75 hrnku |
soda jedlá
|
1 lžička |
cukr třtinový
|
3 lžíce |
zakysaná smetana
|
2 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření
|
0,5 lžičky |
jablka
|
1 kus |
olej řepkový
|
2 lžíce |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
Na ozdobu | |
ořechy vlašské
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
-
Smícháme zvlášť sypké a mokré ingredience.Nastrouháme jablko a přidáme žloutek, bílek dáme zvlášť a vyšleháme z něj tuhý sníh.
-
Všechny ingredience postupně smícháme a nakonec i lehce, ale důkladně zamícháme tuhý sníh z bílků.
-
Pečeme cca 30 minut.
Makronutrienty
57%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 136 kJ | 929 kJ |
Kalorická hodnota | 272 kcal | 222 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,3 g
7,29 g |
23,1 g
5,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,83 SVJ | 2,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,8 g
2,23 g |
12,9 g
1,82 g |
Bílkoviny | 5,62 g | 4,59 g |
Sůl | 0,559 g | 0,457 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů