Čirokovo-maková roláda - korpus bez lepku i mléka, náplň už je na Vás
Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Pro večerní dospěláckou návštěvu - Úžasná, rychlá, pikantní méně sladká, díky čiroku a máku i méně škrobnatá
Zdroj: Radčiny kuchařky bez lepku se spoustou rad a receptů bez mléka a vajec
- 30m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka čiroková
|
40 g |
mák mletý
|
2 lžíce |
škrob kukuřičný
|
2 lžíce |
citrónová kůra
|
10 g |
olej řepkový
|
3 lžíce |
vajíčka
|
3 kusy |
cukr třtinový
|
3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Troubu vyhřejeme na 170°C. Plech vyložíme jedním peč. papírem. Mouky smícháme zvlášť v misce s kypřícím práškem. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Druhý pečící papír podložíme utěrkou a navrch ho celý slabě pocukrujeme moučkovým cukrem.
-
Ze žloutků, třtinového cukru, citrónové kůry vyšleháme světle žlutou pěnu, přidáme olej, prošleháme. Přidáme promíchané mouky s kypřidlem a opět zašleháme. Nakonec vmícháme opatrně ušlehaný sníh . Těsto rozetřeme na plech s peč. papírem do obdélníku cca 30 x 20 cm.
-
Plát těsta pečeme v troubě cca 9 minut. Po upečení ho překlopíme na druhý pečící papír s cukrem a z delší strany smotáme pomocí utěrky do "šneku". Necháme vychladnout. Po vychladnutí opatrně rozrolujeme a potřeme pikantní marmeládou a ušlehanou rostlinnou či kravskou smetanou se ztužovačem nebo tvarohovým krémem (250 g tvarohu v kostce, 80 g cukru, 2 vanilkové cukry, trochu BIO citrónové kůry + 250 g ušlehané smetany).
Makronutrienty
51%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 161 kJ | 353 kJ |
Kalorická hodnota | 278 kcal | 84,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,4 g
10,4 g |
8,03 g
3,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,64 SVJ | 0,803 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,8 g
2,63 g |
4,8 g
0,801 g |
Bílkoviny | 9,4 g | 2,86 g |
Sůl | 0,486 g | 0,148 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů