Hovězí Casserole v Keramickém Hrnci

Hana Štipák

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Hovězí Casserole v Keramickém Hrnci

Už v Anglii jsem hovězí casserol dělala s oblibou. Je to jídlo, které se sice v troubě peče dlouho, ale potřebuje žádnou velkou péči na přípravu. Nejčastěji se na jeho přípravu používá hovězí maso a kořenová zelenina. Přidat taky můžeš sladké brambory (batáty) nebo sezóní cuketu, které teď máme od Patrikové babičky požehnaně. Nejlépe hovězí casserole chutná, když je dušený v troubě alespoň čtyři hodiny.

Spojení masa, kořenové zeleniny, bylinek a dlouhého dušení v troubě dokáže vykouzlit neuvěřitelné chutě pro naše chuťové pohárky. Maso je po dlouhém dušení křehké a zelenina dodává celému pokrmu lehkou nasládlost.

Postup přípravy

  1. Očištěnou zeleninu spolu s cibulí nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme a necháme vcelku. Maso nakrájíme taky na větší kousky.

  2. Na rozpáleném sádle/ghí zprudka orestujeme hovězí kousky. Po chvilce přidáme nakrájenou cibuli a nakonec i zeleninu s bylinkami. Bylinky nechávám celé. Nijak je nekrájím ani nezbavuji dřevnatého stonku. Stonky většinou vytahuji až po dopečení. Celou směs osolíme a opepříme.

  3. Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Jakmile je směs orestovaná, přemístíme ji do hrnce. Směs podlijeme tak, aby nic nečouhalo ven a přidáme celé stroužky česneku.

  4. Přiklopíme pokličkou a pečeme aspoň čtyři hodiny. Během pečení kontrolujeme a pokud je potřeba tak podlejeme vodou. Vodu nechejte vyvařit tak, aby vám ze zeleniny vznikla hustá směs. Nijak nezahušťuji.

  5. Podávám s petrželkou nakrájenou nadrobno.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte