Moc dobrý lowcarb zvěřinový guláš...zde s LC knedlíkem.
www.jidelniplan.cz/recepty/lc-knedlik-levnejsi-varianta
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
jakákoliv zvěřina bez kosti - srnec, jelen, daněk... 800 g |
800 g |
80 g |
80 g |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
sušené namočíme do horké vody 100 g |
100 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, slaninu na kostičky. V kastrole rozškvaříme slaninu. Pokud máme hodně libovou, přidáme podle potřeby trochu sádla nebo oleje. Přidáme cibuli a usmažíme ji do zlatohněda. Ke konci smažení přidáme prolisovaný česnek (kdo má rád, nemusí česnek smažit a může jej přidat až do hotového guláše).
-
K osmahnuté cibuli a česneku přidáme mletou papriku a ještě krátce osmahneme. Přidáme maso a opečeme, aby se nám zatáhlo. Potom osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku a rajský protlak. Důkladně promícháme, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni. Během dušení podle potřeby podléváme. Občas zamícháme.
-
Když je maso téměř měkké, vybereme jej děrovanou lžící z kastrolu. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku dohladka. Potom do kastrolu vrátíme maso a přidáme nakrájené houby. Dodusíme doměkka.
-
Jako přílohu jsem zvolila knedlík z bramborové vlákniny. Recept najdete v tomto odkazu:
www.jidelniplan.cz/recepty/lc-knedlik-levnejsi-varianta
Makronutrienty
13%
57%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 580 kJ | 1 833 kJ |
Kalorická hodnota | 139 kcal | 438 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,24 g
0,792 g |
10,2 g
2,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,324 SVJ | 1,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,63 g
2,52 g |
24,1 g
7,97 g |
Bílkoviny | 14,6 g | 46,2 g |
Sůl | 0,958 g | 3,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů