- 2h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová
|
300 g |
hladká mouka žitná
|
150 g |
cukr třtinový
|
250 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
75 g |
mandle mleté
|
60 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
vanilkový lusk
|
0,5 kusu |
sůl
|
0,5 lžičky |
voda
|
560 ml |
olej řepkový
|
100 ml |
ocet jablečný
|
1 lžička |
Krém | |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
ztužovač šlehačky
|
10 g |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
1 kus |
mléko mandlové, rostlinný nápoj
|
300 ml |
cukr krystal
|
6 lžic |
Náplň | |
marmeláda meruňková, džem
|
6 lžic |
banány
|
4 kusy |
Poleva | |
čokoláda hořká na vaření
|
100 g |
kokosový olej
|
2 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Pečeme při 180° přibl. 40 minut.
-
Uvaříme hodně hustý pudink a necháme vychladnout.
Ušleháme šlehačku (balení šlehačky musí být vychlazené) se ztuhovačem, po lžičkách přidáváme vychladlý pudink - mícháme nejlíp elektrickým míchačem.
-
Dort rozpůlíme a potřeme meruňkovou marmeládou. Díly slepíme a dáme zpět do pečicí formy, aby se nám později krém neroztekl.
Navrch naskládáme rozpůlené banány a na ně dáme vrstvu krému.
Dort dáme na 1/2 hod. do mrazáku, aby krém ztuhl.
-
Rozpustíme nad párou čokoládu s trochou kokosového nebo kakaového tuku, přimícháme 2 lž. kakaa.
Dort polijem čokoládovou polevou a dáme opět na 1/2 hod. do mrazáku.
Vyjmeme z formy, ozdobíme a hotovo.
Makronutrienty
72%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 018 kJ | 1 841 kJ |
Kalorická hodnota | 243 kcal | 440 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,6 g
18 g |
66,3 g
32,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,66 SVJ | 6,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
2,7 g |
19,7 g
4,88 g |
Bílkoviny | 3,24 g | 5,86 g |
Sůl | 0,359 g | 0,65 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů