![Citrónový RAW dort](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/2601/NJFDS3YMT3/recipes.view.hero/citron_raw_dort_4.jpg)
Obecně je citrón považován za kyselý. Avšak mistrně upravený v tomto RAW dortu jej bez nadsázky můžeme považovat za sladké pokušení.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
150 g |
150 g |
30 g |
30 g |
90 g |
90 g |
Krém | |
300 g |
300 g |
190 g |
190 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Korpus
Nedříve vložíme do mixéru mandle nebo jiné ořechy, které jsme předem minimálně na 3 hod. namočili a rozmixujeme je společně s kokosem a datlemi. Takto vytvořenou hmotu natlačíme na dno formy. Použila jsem dortovou formu o průměru 18 cm.
-
Citrónový krém
Rozmixujeme kešu ořechy (opět předem namočené minimálně na 3 hodinky) s citrónovou šťávou z jednoho citrónu. Přidáme javorový sirup a rozpuštěné kakaového másla. Vše dobře promixujeme. Krém rovnoměrně nalijeme na korpus, uhledíme a vložíme na 20 minut do mrazničky.
Dort můžeme ozdobit kůrou z citrónu a lístkem máty.
-
Veškeré ořechy vždy předem namočte. Lépe se sněma pracuje. :)
Makronutrienty
54%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 922 kJ | 1 846 kJ |
Kalorická hodnota | 459 kcal | 441 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
45,5 g
18,8 g |
43,6 g
18 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,55 SVJ | 4,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,3 g
8,13 g |
28,1 g
7,81 g |
Bílkoviny | 9,47 g | 9,09 g |
Sůl | 0,015 g | 0,015 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů