Banánový Dort z Kokosové Mouky

Hana Štipák

Banánový Dort z Kokosové Mouky

Už jsem vám někdy řekla, že miluji kokos? A to v jakékoliv podobě. Ať se jedná o čerstvý kokos, kokosové máslo, olej, kokosové mléko, sušený kokos nebo kokosovou mouku. Spojení sladkých banánů, kokosové mouky a kokosového mléka vykouzlí nejlahodnější banánový dort, který bude chutnat i těm, kteří pečou z bílé mouky.

Základ na banánový dort vychází z receptu na jablečný koláč od holek z Živé Kultury, který najdeš v jejich kuchařce Vaříme trochu jinak. S holkama jsem nahrála rozhovor na téma terapeutických diet paleo a GAPS stravování a stravování podle Westona Price. Rozhovor si poslechni tady.

Základ pro dort prošel menší úpravou. Můžu vám říct, že tato dvojitá kokosová kombinace mě neomrzí asi nikdy! Neznám nic jiného, co by tak krásně vonělo, jako čerstvě otevřená kokosová mouka. Jo, jsem asi trochu pacient s tím kokosem, ale každý máme svoji lásku, ne? Jsem ráda, že moje úchylka padla zrovna na kokos a ne čokoládu (uf, uf).

Dort, kterým uděláte radost sobě i ostatním

Když něco peču, tak to mnohdy přijde málo sladké těm, kteří jsou zvyklí jíst hodně vysoce zpracovaných potravin. Je to normální, ale dřívě mě to štvalo. Měla jsem pocit, že jim to nechutná, takže to pro mě automaticky znamenalo, že to není dobré. Teď vím, že je to naprosto přirozené. Když si totiž někdy dám z nostalgie kupovanou sladkost, kterou jsem dřív jedla, tak je to sladké jako blázen.

Naštěstí pro případy, kdy chcete pohostit i druhé, kteří radši sladší, existují banány a datle. To jsou podle mě dvě nejsladší věci, které můžete při pečení využít. Potom už ale musíte jen počítat s tím, že třeba takový dort nebude úplně s nízkým obsahem sacharidů.

Postup přípravy

  1. Žloutky smícháme s medem, olivovým olejem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a vyšleháme pomocí mixéru dohladka. Pak přidejte kokosovou mouku a kokosové mléko. Pořádně promíchejte a nechejte pár minut kokosovou mouku nasát tekutiny. Těsto bude těžké, lepkavé a hodně hutné.

  2. Mezitím si vymažte zapákací koláčovou formu kokosovým olejem a vysypejte kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem. Já jsem na tento krok při pečení zapomněla a dort šel krásně porcovat i bez vymazání. Formu na zapékání mám keramickou. Proto pokud si nejste jistí jestli by to hezky šlo i z té vaší, tak ji raději vymažte a vysypejte.

  3. Troubu rozehřejeme na 180°. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do formy. Já to dělám nejraději rukou. Necháme péct 13 – 15 minut, dokud nezačnou okraje chytat dozlatova.

  4. Nakrájíme si banán na stejně tlustá kolečka. Datle/datlovou pastu nakrájíme nadrobno. Po upečení klademe kolečka banánu na korpus lehce přes sebe. Nakrájenými datlemi banány posypeme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a navrstvýme jej na banány. Teplota zůstává stejná 180°. Pečeme 12 – 15 minut tak, aby se sníh nezpálil. Proto pravidelně troubu navštěvujte a kontrolujte jestli je vše ok.

  5. Hotový dort necháme úplně vychladnout. Podávat jej můžete přelitý domácím fermentovaným pyré z ostružin (vidíte na obrázku), které mu dodá lehce kyselkavou chuť.

    Hotový dort necháme úplně vychladnout. Podávat jej můžete přelitý domácím fermentovaným pyré z ostružin (vidíte na obrázku), které mu dodá lehce kyselkavou chuť.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte