Recept na rychlou, snadnou a oblíbenou boloňskou omáčku. Cuketové nudle můžete nahradit klasickými těstovinami.
- 40m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na omáčku | |
---|---|
hovězí mleté maso
|
300 g |
mrkev
|
50 g |
cibule
|
0,5 kusu |
česnek stroužky
|
3 g |
bazalka sušená drhnutá
|
1 lžíce |
celer řapíkatý
|
3 stonky |
olivový olej
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 lžička |
rajský protlak
|
70 g |
Na nudle: | |
cuketa
mladá cuketa
|
2 kusy |
máslo čerstvé
|
1 lžička |
Na posypání: | |
sýr eidam 30%
|
80 g |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájíme najemno, česnek propasírujeme. Celer nakrájíme na malé kousky, mrkev můžeme nastrouhat nahrubo.
Na lžíci olivového oleje osmahneme libovější mleté maso. Pak ho sundáme z pánve - na výpeku orestujeme cibuli, zeleninu. Nakonec přidáme rajský protlak a opět zarestujeme. Přidáme vodu, sůl, pepř, prolisovaný česnek a bazalku. Zalijeme 0,5 hrnkem vody a rozmícháme. Na pánev vrátíme maso, zaklopíme poklicí a poalu probubláváme, dokud se omáčka nezredukuje. Můžeme podávat hned, když ji ale necháte rozležet, bude ještě lepší.
-
Cuketu omyjeme, osušíme a škrabkou na brambory krájíme dlouhé nudle.
Na pánvi rozhřejeme trochu másla a cuketu rychle a lehce osmahneme - to může trvat třeba tři minuty:) Tak, aby se prohřála a tepelně upravila, ale stále zůstala pevná na skus.
Můžeme podávat:) Na talíři sypeme strouhaným sýrem.
-
Můžete si uvařit více porcí omáčky a zamrazit. Cudle je vhodné přichystat až v den podávání.
Makronutrienty
23%
45%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 409 kJ | 2 646 kJ |
Kalorická hodnota | 97,8 kcal | 632 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,2 g
0,422 g |
27,1 g
2,73 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,42 SVJ | 2,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,86 g
3,43 g |
37,9 g
22,2 g |
Bílkoviny | 8,19 g | 53 g |
Sůl | 0,68 g | 4,39 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů