Čokoládová pěna low carb

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Čokoládová pěna low carb

Klasická francouzská čokoládová pěna neboli mousse au chocolat je velmi efektním, i když surovinami a postupem jednoduchým, dezertem. Můžete čekat intenzivně čokoládový a poměrně sytivý, přesto ale sametově hebký a nadýchaný krém. Co vám budu povídat víc, je to prostě splněný sen čokoholika. A neexistuje skoro žádné jídlo, ke kterému by nešla připravit jeho nízkosacharidová varianta. Pouze použijete vysokoprocentní čokoládu a další cukr z receptu vynecháte. Ostatní přísady zůstanou beze změny.

Postup přípravy

  1. V hrnečku v mikrovlnné troubě (surovinami nemusíte míchat) a nebo za stálého míchání v kastrůlku při mírném výkonu plotýnky rozehřejte čokoládu s máslem. Směs potřebujete tekutou, ale ne příliš horkou, aby se následně přidávaná vejce nesrazila. Čokoládu s máslem nevařte, jen ohřejte do rozpuštění. Nechcete, aby čokoláda zhořkla a zhrudkovatěla.

  2. Vyklepejte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.

  3. Do tekuté vlažné čokolády s máslem zašlehejte žloutky. Poté po částech vmíchejte bílkový sníh. Jemně, aby pěna zůstala nadýchaná, zároveň ale důkladně, aby v ní nezůstaly kousky nerozmíchaného sněhu.

  4. Hotovou čokoládovou pěnu rozdělte do 3 malých skleniček, hrnečků či mističek. A uložte ji na alespoň jednu hodinu do ledničky, aby před podáváním zpevnila.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte