- 1h:10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
cibule
|
1 kus |
brambory konzumní pozdní
|
4 kusy |
kysané bílé zelí
|
500 g |
klobása čabajská
|
100 g |
nové koření
|
10 kuliček |
paprika sladká mletá
|
2 lžíce |
chilli sušené mleté
|
1 špetka |
pepř černý celý
|
10 kuliček |
bobkový list celý sušený
|
3 kusy |
česnek stroužky
|
2 kusy |
vývar masový domácí
|
1,5 litrů |
vepřové sádlo
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájejte na hrubo a na sádle jí nechte zesklovatět.
Na ní zarestujte klobásu nakrájenou na kostky.
Přidejte brambory nakrájené na kostičky.
Přisypte papriku a chilli, Nové koření, pepř, bobkový list a osolte.
Zalijte vývarem jen tak, aby byly brambory ponořené.
Vařte tak dlouho, aby byly brambory téměř hotové.
-
Teprve potom předejte zelí s troškou nálevu (podle chuti) a je-li potřeba, tak přilijte vývar.
Pokud byste zelí s bramborami vařili od začátku, tak se brambory neuvaří do měkka a budou pořád tvrdé.
Přidejte nastrouhaný česnek a krátce povařte.
Nakonec vyjměte bobkové listy a kuličky koření a podle potřeby dochuťte solí.
Pokud máte raději polévku ještě hustší, můžete jí zahustit tak, jak jste zvyklí.
Makronutrienty
51%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 199 kJ | 1 325 kJ |
Kalorická hodnota | 47,6 kcal | 317 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,79 g
1,41 g |
31,9 g
9,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,479 SVJ | 3,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,48 g
1,01 g |
16,5 g
6,72 g |
Bílkoviny | 2,13 g | 14,2 g |
Sůl | 0,554 g | 3,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů