Krémová cuketová polévka, jejíž recept najdete ve vyhlášených italských restauracích. Jemnost této polévky pocítíte na jazyku ještě dlouho. :-)
- 30m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
cuketa
|
900 g |
slanina
|
50 g |
máslo čerstvé
|
1 oříšek |
rajče
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
česnek
|
2 stroužky |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
tymián čerstvý
nemusí být, ale přidá na chuti
|
1 snítka |
pepř černý
|
1 špetka |
sůl
|
1 lžička |
voda
|
2 hrnky |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Slaninu nakrájíme na kousky a zpěníme na másle. Přidáme na kostičky nakrájenou cibulku a na jemno nakrájený česnek. Orestujeme do růžova. Přidáme na kostky nakrájené rajče, tymián a část petrželky. Zbytek necháme na drobení. Osolíme a opepříme. Ještě společně orestujeme, až se vypaří šťáva z rajčat.
-
Přidáme na kostky nakrájenou cuketu. Pokud je starší, je ji třeba oloupat a vybrat semena. Zalijeme šlehačkou a vodou. Zařeme pokličkou a necháme vařit do měkka.
-
Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Můžeme zdobit zakysanou smetanou, jogurtem a bylinkami.
Makronutrienty
24%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 303 kJ | 935 kJ |
Kalorická hodnota | 72,5 kcal | 223 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,63 g
0,672 g |
8,09 g
2,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,263 SVJ | 0,809 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,58 g
3,3 g |
20,3 g
10,2 g |
Bílkoviny | 1,8 g | 5,54 g |
Sůl | 0,357 g | 1,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů