Název „tortilla“ je zdrobnělinou španělského výrazu „torta“, který znamená „dort“. Jedná se o velmi oblíbené španělské jídlo. V podstatě je to omeleta s bramborami, to je taková ta nejzákladnější verze - „tortilla de patatas“. Ale my jsme LC, tak brambory nahrazuji cuketou. Dá se udělat bezpočet variací přidáním různých ingrediencí, jako je cibule a další zelenina, bylinky, chorizo... fantazii se meze nekladou. :)
Tortilla se podává teplá nebo i studená. Je to vynikající lehký low carb oběd nebo večeře, může se podávat i jako předkrm nebo pohoštění pro návštěvu.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
8 kusů |
8 kusů |
300 g |
300 g |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
K její přípravě je lepší použít vyšší pánev s ne moc velkým průměrem. Protože by tortilla měla být vysoká se zakulacenými okraji, pevným, dozlatova opečeným povrchem a vláčným vnitřkem. Já bohužel takovou pánev nemám, takže moje tortilla je poněkud širší a tím pádem i nižší.
-
Cuketu jsem oloupala, zbavila vnitřku se semínky a nakrájela na malé kostičky. Ale můžete ji nakrájet i na plátky. Pokud máte mladou cuketu s měkkou slupkou, tak loupat nemusíte. Orestovala jsem ji na pánvi na lžíci oleje. Cibuli jsem rovněž oloupala a nakrájela nadrobno a orestovala na lžíci oleje na druhé pánvi. Oboje jsem nechala trochu vychladnout.
-
Uzené maso jsem nakrájela na kostičky a nasekala petrželovou nať. Chilli papričku jsem zbavila semínek a nakrájela nadrobno.
Do větší mísy jsem vyklepla vajíčka, přidala sůl a pepř a vše vidličkou trochu prošlehala. Přidala jsem všechny ostatní ingredience a promíchala.
-
V pánvi jsem rozehřála olej, na který jsem vylila vaječnou směs. (Já ze začátku chvíli promíchávám a jakmile se tam začnou dělat cucky, jako když smažíte vajíčka, tak už to nechám být a povrch uhladím obracečkou. Ale dělat to takto nemusíte.) Smažila jsem pomalu na mírném ohni. Pozvolné smažení je důležité. Tortilla se obrací až když je spodek pevný a povrch ještě trochu tekutý. Že je ten správný čas na otočení poznáte tak, že když ji obkroužíte obracečkou a zajedete na dno, tak na obracečce nezůstanou tekutá vajíčka.
-
Když byla tedy tortilla zespodu hotová, přiklopila jsem pánev velkým talířem a otočila. Na pánev jsem přidala ještě trošku oleje a tortillu nechala sklouznout z talíře zpět na pánev. Už jen krátce jsem dosmažila z druhé strany. Pak jsem ji vyklopila na velký talíř.
Makronutrienty
15%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 480 kJ | 1 381 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 330 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,86 g
0,603 g |
8,23 g
1,73 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,286 SVJ | 0,823 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,63 g
2,18 g |
21,9 g
6,26 g |
Bílkoviny | 8,81 g | 25,4 g |
Sůl | 1,2 g | 3,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů