Souvlaki je klasické řecké jídlo. Jedná se o kousky masa, které se napíchají na špejli a následně grilují. Použít můžeme v podstatě libovolný druh masa - já mám nejraději kuřecí nebo krůtí. Raději vždy volím stehenní část než prsa, protože obsahuje více tuku a maso je tak více šťavnaté.
- 25m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Souvlaki | |
---|---|
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
salát | |
olivy černé kalamata (kalamon) 25 g |
25 g |
30 g |
30 g |
15 g |
15 g |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme marinádu na maso. V mističce smícháme veškeré koření (tymián, oregano, papriku, římský kmín, česnek, sůl a pepř), přidáme olivový olej, vinný ocet a šťávu z citronu. Směs promícháme a dáme do ní na kostičky nakrájené maso. Zakryjeme a dáme na několik hodin (podle toho, kolik máme času) do lednice. Namarinované maso následně napíchneme na špejli a grilujeme na grilu, nebo v troubě než je maso hotové.
Salát připravíme jednoduše tak, že nakrájíme rajčata, papriky, okurku a červenou cibuli, přidáme olivy a celé dochutíme zálivkou z olivového oleje, vinného octu, soli a pepře.
Makronutrienty
14%
48%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 522 kJ | 2 284 kJ |
Kalorická hodnota | 125 kcal | 546 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,91 g
0,667 g |
12,7 g
2,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,291 SVJ | 1,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,16 g
0,949 g |
35,7 g
4,15 g |
Bílkoviny | 10,2 g | 44,8 g |
Sůl | 0,713 g | 3,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů