
Souvlaki je klasické řecké jídlo. Jedná se o kousky masa, které se napíchají na špejli a následně grilují. Použít můžeme v podstatě libovolný druh masa - já mám nejraději kuřecí nebo krůtí. Raději vždy volím stehenní část než prsa, protože obsahuje více tuku a maso je tak více šťavnaté.
- 25m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Souvlaki | |
---|---|
krůtí stehno horní
|
200 g |
olivový olej panenský
|
2 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
ocet vinný bílý
|
1 lžíce |
oregano, dobromysl sušená
|
1 špetka |
tymián sušený
|
1 g |
paprika sladká mletá
|
1 špetka |
římský kmín mletý, cumin
|
1 g |
česnek sušený / granulovaný
|
1 g |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
salát | |
olivy černé kalamata (kalamon)
|
25 g |
žlutá paprika
|
30 g |
cibule červená
|
15 g |
rajčata
|
50 g |
okurka
|
30 g |
olivový olej panenský
|
1 lžička |
ocet vinný bílý
|
1 lžíce |
červená paprika
|
30 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme marinádu na maso. V mističce smícháme veškeré koření (tymián, oregano, papriku, římský kmín, česnek, sůl a pepř), přidáme olivový olej, vinný ocet a šťávu z citronu. Směs promícháme a dáme do ní na kostičky nakrájené maso. Zakryjeme a dáme na několik hodin (podle toho, kolik máme času) do lednice. Namarinované maso následně napíchneme na špejli a grilujeme na grilu, nebo v troubě než je maso hotové.
Salát připravíme jednoduše tak, že nakrájíme rajčata, papriky, okurku a červenou cibuli, přidáme olivy a celé dochutíme zálivkou z olivového oleje, vinného octu, soli a pepře.
Makronutrienty
13%
54%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 431 kJ | 1 893 kJ |
Kalorická hodnota | 103 kcal | 452 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,5 g
0,652 g |
11 g
2,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,25 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,07 g
0,989 g |
26,6 g
4,34 g |
Bílkoviny | 10 g | 43,9 g |
Sůl | 0,697 g | 3,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů