Super rychlá véča z moře!
- 40m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
ústřice velká
Slávky
|
1 000 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
cibule sladká, šalotka
|
3 kusy |
česnek stroužky
|
4 kusy |
víno bílé jakostní
|
300 ml |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
chilli jalapeňos papričky
|
10 g |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
máslo
|
100 g |
Postup přípravy
-
Slávky namočte do mísy se studenou vodou, cca na půl hodinky. Pokud najdete nějaký rozbitý nebo otevřený, vyhoďte je. Ostatní očistěte a vodu slijte.
-
Šalotku, chilli papričku i česnek nasekejte nahrubo a zpěňte na oleji v hrnci nebo hlubší pánvi. Zalijte bílým vínem, které vyvařte asi na polovinu jeho obsahu. Přihoďte mušle, nahrubo nasekanou petržel, trochu mořské soli a čerstvě mletý pepř. Promíchejte, přiklopte poklicí a na středním plameni vařte 2,5 minuty.
-
Mušle se krásně otevřou a nasáknou do sebe všechny chuťe z vývaru! Znovu promíchejte, přiklopte ještě na dvě minutky a konec
-
Slávky vyndejte do talíře, ve kterém je chcete servírovat. Ty, které se neotevřou, opět vyhoďte. Do vývaru z mušlí vmíchejte kostičky studeného másla a slávky jím přelijte. Podávejte nejlíp s rozpečenou bagetkou. Dietáři maj smůlu, ale i bez ní je to dokonalost!
Makronutrienty
27%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 491 kJ | 4 035 kJ |
Kalorická hodnota | 117 kcal | 964 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,89 g
0,485 g |
40,2 g
3,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,489 SVJ | 4,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,97 g
3,42 g |
57,3 g
28,1 g |
Bílkoviny | 6,34 g | 52,2 g |
Sůl | 0,823 g | 6,77 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů