Dcera v poslední době přišla na chuť rajčatům ve všech možných podobách a přála si z nich k obědu polévku. V zásobě jsem rajčatové pyré měla, přání mohlo být splněno. Dokonce i synovi polévka chutnala, děti ji jedly se sýrem a celými menšími lístky bazalky, já téměř bez sýra, ale řádně pokapanou pestem.
- 40m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 stonek |
1 stonek |
500 g |
500 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
pesto | |
rozemletá 4 lžíce |
4 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
6 lžic |
6 lžic |
1 špetka |
1 špetka |
volitelně 50 g nastrouhaného sýra parmazánového typu |
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji orestujte mrkev a řapíkatý celer, poté přilijte rajčatovou passatu.
-
Zeleninu uvařte doměkka a polévku dohladka rozmixujte, podle potřeby ji nařeďte vodou, osolte a ohřejte.
-
Na pesto téměř na kaši rozsekejte bazalku, smíchejte ji se špetkou soli, česnekem, mletými dýňovými semínky a přibližně 6 lžícemi olivového oleje, přilévejte ho postupně podle požadované hustoty pesta.
-
Horkou polévka podávejte ozdobenou pestem a, pokud chcete, i sýrem.
Makronutrienty
56%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 128 kJ | 2 750 kJ |
Kalorická hodnota | 270 kcal | 657 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,5 g
0,817 g |
45,1 g
1,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,85 SVJ | 4,51 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
1,79 g |
28,8 g
4,37 g |
Bílkoviny | 2,99 g | 7,29 g |
Sůl | 0,821 g | 2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů