
Dcera v poslední době přišla na chuť rajčatům ve všech možných podobách a přála si z nich k obědu polévku. V zásobě jsem rajčatové pyré měla, přání mohlo být splněno. Dokonce i synovi polévka chutnala, děti ji jedly se sýrem a celými menšími lístky bazalky, já téměř bez sýra, ale řádně pokapanou pestem.
- 40m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
polévka | |
---|---|
mrkev
|
1 kus |
celer řapíkatý
|
1 stonek |
rajčatové pyré, passata
|
500 g |
olivový olej panenský
|
1 lžíce |
sůl
|
0,5 lžičky |
pesto | |
dýňová semínka
rozemletá
|
4 lžíce |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
olivový olej panenský
|
6 lžic |
sůl
|
1 špetka |
volitelně 50 g nastrouhaného sýra parmazánového typu |
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji orestujte mrkev a řapíkatý celer, poté přilijte rajčatovou passatu.
-
Zeleninu uvařte doměkka a polévku dohladka rozmixujte, podle potřeby ji nařeďte vodou, osolte a ohřejte.
-
Na pesto téměř na kaši rozsekejte bazalku, smíchejte ji se špetkou soli, česnekem, mletými dýňovými semínky a přibližně 6 lžícemi olivového oleje, přilévejte ho postupně podle požadované hustoty pesta.
-
Horkou polévka podávejte ozdobenou pestem a, pokud chcete, i sýrem.
Makronutrienty
52%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 836 kJ | 2 077 kJ |
Kalorická hodnota | 200 kcal | 496 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
0,801 g |
45,1 g
1,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 4,51 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,6 g
2,05 g |
33,7 g
5,1 g |
Bílkoviny | 2,93 g | 7,28 g |
Sůl | 0,805 g | 2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů