Krémové polévky jsou u nás při Low Carb stravování stále více v oblibě.
Vyzkoušeli jsme polévku z topinambur a fenyklu a určitě ji zařadíme na náš jídelníček.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
topinambury
|
400 g |
vývar zeleninový domácí
|
1 litr |
pórek
|
200 g |
cibule
|
1 kus |
fenykl čerstvý, bulva
|
150 g |
cuketa
|
1 kus |
česnek
|
4 stroužky |
olivový olej
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý
|
1 špetka |
kokosové mléko
|
200 ml |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Svojí chutí je vyjímečná a zasytí, takže ideální při tomto druhu stravování.
Nejprve si oloupeme topinambury a nakrájíme je nakousky. Dáme je vařit do zeleninového vývaru cca na 20minut.
Mezitím si ná pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova ostatní zeleninu nakrájenou na kousky, dochutíme solí a pepřem .Přidáme česnek ze kterého odstraníme klíček.
Nakonec přidáme vše do vývaru s topinamburami a přilijeme 200ml kokosového mléka.
Rozmixujeme do hladka a dochutíme solí a citronovou št'ávou.
Na ozdobu si můžeme ješte orestovat na plátky nakrájenou topinamburu pěkně dokřupava.
Kdo má rád může doplnit parmazánovými hoblinkami.
Doufám že Vám bude chutnat:-)
Makronutrienty
55%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 201 kJ | 1 219 kJ |
Kalorická hodnota | 47,9 kcal | 291 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,49 g
1,54 g |
33,4 g
9,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,549 SVJ | 3,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,01 g
6,54 g |
18,3 g
39,8 g |
Bílkoviny | 1,41 g | 8,55 g |
Sůl | 0,6 g | 3,64 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů