Výtečná obměna klasického pesta z bazalky. Toto pesto je vhodné i na chleba s máslem.
- 15m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Pesto | |
---|---|
1 hrst |
1 hrst |
2 lžičky |
2 lžičky |
5 kusů |
5 kusů |
30 ml |
30 ml |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Na pánvi opražíme nasucho slunečnicová semínka a vlašské ořechy. Mícháme, aby se nepřipálila.
-
Omyjeme si polníček, oloupeme 2 stroužky česneku (nebo dle chuti).
-
Opražená semínka dáme do mixéru, přihodíme polníček, nahrubo nakrájený česnek, nalejeme olej a osolíme.
-
Všechny ingredience dobře rozmixujeme. Pokud se uchytávají na stěnu mixéru, setřete je lžičkou. Měla by vzniknout hladká zelená kaše.
-
otové pesto skladujeme v uzavřené sklenici v lednici. Dobrou chuť.
Makronutrienty
12%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 461 kJ | 458 kJ |
Kalorická hodnota | 588 kcal | 109 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,53 g
1,46 g |
1,77 g
0,271 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,953 SVJ | 0,177 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
59,9 g
7,98 g |
11,1 g
1,48 g |
Bílkoviny | 6,98 g | 1,3 g |
Sůl | 1,38 g | 0,257 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů