Tuřín - kořenová zelenina, která z našeho jídelníčku pomalu vymizela. Je to však velká škoda, protože se jedná o bohatý zdroj vitamínů (především C a betakarotenu) a minerálů (zejména sodíku a draslíku). Výborně působí na trávící ústrojí, čistí krev od kyseliny močové, funguje jako prevence proti osteroporóze a má dobrý vliv na pokožku. Dopřejte si jej v tomto podzimem provoněným salátu.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
tuřín
|
200 g |
hruška
|
1 kus |
jogurt bílý, rostlinná alternativa
|
4 lžíce |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ
|
50 g |
ořechy vlašské
|
1 hrst |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
med včelí
|
2 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Tuřín oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Hrušku nakrájíme na malé kousky nebo také nastrouháme. Přidáme zbytek surovin, vše zamícháme a ochutíme.
Makronutrienty
55%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 394 kJ | 1 008 kJ |
Kalorická hodnota | 94,2 kcal | 241 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,4 g
1,12 g |
26,6 g
2,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,04 SVJ | 2,66 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,05 g
1,79 g |
12,9 g
4,58 g |
Bílkoviny | 3,41 g | 8,72 g |
Sůl | 0,462 g | 1,18 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů