Upřímně vůbec netuším, proč jsem se fenyklu tak dlouho vyhýbala. Možná proto, že jsem nevěděla, jak tuto zeleninu zpracovat, možná proto, že jsem se bála typické aromatické chutě. Pak jsem ho jednou koupila, chvíli jsem kolem něj chodila a přemýšlela co s ním. Tak nějak jsem tušila, že se hodí do salátů. A protože se dnes chysáme dělat hamburgery, rozhodla jsem se z něj připravit variaci na tradiční coleslaw. A je to vážně pecka.
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát: | |
---|---|
fenykl čerstvý, bulva
|
500 g |
jablka
|
1 kus |
cibulka jarní, sečka
|
2 kusy |
ořechy vlašské
|
1 hrst |
Zálivka: | |
citrón
|
0,5 kusu |
vaječný žloutek
|
1 kus |
slunečnicový olej
|
50 ml |
hořčice dijonská
|
1 lžička |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
bílý jogurt
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Fenykl zbavte svrchních listů, odřežte vrchní i spodní část. Nať, která připomíná kopr, si odložte stranou. Použijete ji do zálivky. Fenykl nakrájejte na nudličky a vložte do větší mísy. Jablko i cibulku opláchněte a nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k fenyklu. Zakápněte citronovou šťávou, promíchejte a nechejte stranou.
-
Jako další si připravte zálivku. Základ tvoří majonéza, takže pokud nevěříte syrovým žloutkům, použijte 2 lžíce kupované majonézy, přidejte lžíci bílého jogurtu, dochuťte solí, pepřem, hořčicí a citronem a zálivku máte hotovou.
-
Pokud se rozhodnete udělat si domácí majonézu, žloutek s lžičkou hořčice dejte do misky, pramínkem přilévejte olej a stále zašlehávejte. Pokračujte tak dlouho, dokud nebude mít majonéza potřebnou konzistenci. Opravdu je důležité, abyste olej přidávali po malých částech, jinak by se vám majonéza zdrcla. Pokud potřeba, přidejte ještě trochu hořčice, osolte a opepřete. Přidejte bílý jogurt a fenyklovou nať, promíchejte a dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte.
Makronutrienty
34%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 660 kJ | 1 409 kJ |
Kalorická hodnota | 158 kcal | 337 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,93 g
3,36 g |
16,9 g
7,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,793 SVJ | 1,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,8 g
1,16 g |
29,6 g
2,47 g |
Bílkoviny | 1,72 g | 3,68 g |
Sůl | 0,67 g | 1,43 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů