Věděli jste, že vlašské ořechy jsou nabité zdraví prospěšnými živinami? Kromě bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů obsahují také značné množství omega-3 mastných kyselin. Bylo dokonce prokázáno, že pravidelná konzumace menšího množství vlašských ořechů snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
- 1h
- 20 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
zelené banány na vaření, plantains
|
350 g |
ořechy vlašské mleté
|
1,5 hrnků |
máslo přepuštěné, ghí
|
0,5 hrnku |
vajíčka
|
4 kusy |
datle sušené
|
0,5 hrnku |
kokosové mléko
|
0,5 hrnku |
soda jedlá
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Plantainy oloupeme a rozmixujeme společně se žloutky, máslem, mlékem a datlemi.
-
Vzniklé těsto smícháme s nasekanými ořechy a přidáme jedlou sodu a sůl.
-
Z bílků ušleháme sníh a přimícháme do těsta.
-
Dáme do formy na bábovku a pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.
Makronutrienty
33%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 484 kJ | 851 kJ |
Kalorická hodnota | 355 kcal | 203 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18 g
9,34 g |
10,3 g
5,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,8 SVJ | 1,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,8 g
11,6 g |
17,1 g
6,66 g |
Bílkoviny | 6,84 g | 3,92 g |
Sůl | 0,356 g | 0,204 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů