
V létě je někdy problém, co na cestu, výlet, k vodě...tento způsob LC jídla se mi už mnohokrát osvědčil. Použijeme to, co máme a chceme jíst, variací je mnoho. Základ je bílkovina (vejce, pečené maso, tuňák, sýr) a zelenina.
- 10m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
mozzarella, měkký sýr
|
1 kus |
krůtí maso pečené
|
50 g |
rajčata
|
2 kusy |
okurka
|
0,5 kusu |
ředkvičky
|
4 kusy |
avokádo
|
0,5 kusu |
ledový salát
|
0,25 kusu |
slunečnicová semínka
|
1 hrst |
Zálivka | |
olivový olej
|
1 lžička |
hořčice plnotučná
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
voda
|
2 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Prošleháme si suroviny na zálivku.
Nakrájíme si zeleninu a ostatní suroviny.
Chceme- li s vajíčkem (a to je taky osvědčená kombinace), uvaříme si je natvrdo.
-
A jdeme skládat do sklenice (velká od medu): dospod to mokré, postupujeme nahoru střídavě ostatní suroviny, končíme zeleným salátem.
Já tentokrát: avokádo, rajčata, sýr, řekvičky, okurka, pečené maso, ledový salát. Skvělé je i s tuňákem v olivovém oleji, vajíčkem...
-
Lehce zmáčkmeme tak, aby sklenice byla plná až po okraj.
Zalijeme zálivkou a uzavřeme.
Pokud budeme jíst až za delší dobu (cesta k moři apod...), dáme zálivku nejdříve.
Před konzumací obrátíme párkrát sklenici, aby se zálivka rovnoměrně dostala mezi kostičky surovin.
-
K vodě se mi velmi osvědčilo, manžel k tomu má dvě housky a jsme najedení královsky.
Krásné léto přeji:)
Makronutrienty
25%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 279 kJ | 2 062 kJ |
Kalorická hodnota | 66,7 kcal | 493 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,13 g
1,43 g |
30,5 g
10,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,41 SVJ | 3,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,39 g
1,98 g |
54,6 g
14,6 g |
Bílkoviny | 5,08 g | 37,5 g |
Sůl | 0,279 g | 2,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů