Květákový bramborák s uzeným a se zelím - LC

Květákový bramborák s uzeným a se zelím - LC

Klasika zdravěji - nízkosacharidový nedělní oběd ...kaloricky velmi bohatý, vyvážíme pohybem :)

Děkujeme Jozefu Kabátovi za recept :)

Postup přípravy

  1. Vyuzenou krkovici jsem uvařil s kořenovou zeleninou a kořením v osolené vodě.

  2. Bramborák: syrový květák jsem nasekal v sekáčku jako když se dělá květáková rýže. Po nasekání ho bylo 600 g. Přidal jsem 1 sáček (5 g) majoránky, 1 celou hlavu česneku-prolisovat, 200 g nahrubo nastrouhané goudy, na malé kostičky nakrájenou slaninu-cca 100 g, pepř a promíchal.

  3. Potom jsem dal 4 vejce (L) a 2 čerstvé smetanové sýry, měl jsem zrovna z Billy Clever, ale používám i z Lidlu Palouček. Lžicí důkladně promíchat a vznikne měkké těsto. Nakonec jsem osolil podle chuti. Je lepší osolit pomalu nakonec, nestane se, že by se přesolilo.

  4. Udělal jsem jeden veliký bramborák a pár menších, množství na fotkách, velikost plechu je klasika. Pekl jsem na 180 °C do chvíle kdy začínaly zlátnout, v ten okamžik jsem přidal na 200 °C, pustil větrák a už jen pohlídal. Skvělá záležitost i samotná. Je dobré přidal tu zmíněnou slaninku, třeba jen trochu, když se peče na sucho v troubě, aby uvnitř zůstal bramborák vláčný a nevysušil se.

  5. Zelí jsem tentokrát udělal ze syrového, které jsem nakrájel, uvařil v osolené vodě a scedil. Na velké pánvi na sádle jsem zesklovatěl cibuli na měsíčky, přidal kmín a sůl, chvilku ještě smažil a přidal scezené zelí, vodu a dusil pod poklicí, postupně přidal trochu octa a trochu sladidla a do vypaření vody a lehkého zkaramelizování, zelí i chytilo lehkou nazlátlou barvu, opět dusil.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte