
Máte rádi toto jídlo našich babiček? V lowcarb verzi přílohu nahradí zelenina.
Děkujeme Ali Lea za připomenutí báječného jídla :)
- 3h:15m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Jazyk | |
---|---|
hovězí jazyk uzený
|
1 kus |
cibule
|
2 kusy |
pórek
|
1 kus |
mrkev
|
3 kusy |
česnek stroužky
|
2 kusy |
celer
|
1 kus |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
pepř černý celý
|
2 lžičky |
nové koření celé
|
10 g |
víno bílé jakostní
|
250 ml |
Omáčka | |
cibule
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
vývar masový domácí
|
150 ml |
víno bílé jakostní
|
100 ml |
pepř zelený sterilovaný
|
2 lžíce |
smetana na vaření
|
200 ml |
sůl
|
2 špetky |
Postup přípravy
-
Jazyk vložte do velkého hrnce. Zalijte bílým vínem a takovým množstvím studené vody, aby byl jazyk zakrytý asi 1 cm. Pomalu přiveďte k varu.
-
Mezitím očistěte a nahrubo nakrájejte zeleninu. Přidejte na jazyk koření a mírně vařte alespoň 3 hodiny v hrnci.
Pak pro jistotu píchněte do špičky jazyka. Když je špička uvařená, je uvařený celý jazyk.
Jazyk připravuji vždy den předem a nechávám ho ve vývaru přes noc. Vývar je dokonalým základem omáčky.
-
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo. Osmahněte cibuli. Přidejte vývar a víno, přiveďte k varu, zredukujte asi na polovinu, přeceďte a vlijte zpět do hrnce. Scedíme a rozdrtíme zrnka pepře, přidáme ke smetaně a vaříme, dokud není omáčka krémová, osolíme.
-
Příloha jakákoli.
Chřest a Kadeřávek do křupava podusit se soli a kořeni dle chuti.
Ozdobeno výhonky.
Makronutrienty
25%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 549 kJ | 4 770 kJ |
Kalorická hodnota | 131 kcal | 1 140 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,38 g
1,39 g |
46,7 g
12,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,538 SVJ | 4,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,67 g
9,77 g |
75,4 g
85 g |
Bílkoviny | 7,05 g | 61,3 g |
Sůl | 0,249 g | 2,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů