Hovězí guláš s nízkosacharidovým zeleninovým knedlíkem

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Hovězí guláš s nízkosacharidovým zeleninovým knedlíkem

Rodina si přála nějaké klasické české jídlo. Tento recept nesplňuje parametry ketogenní stravy, ale ve volnějším low carb režimu bude OK. Guláš zahušťuju cibulí už roky, takže to nebyla žádná změna. Ale knedlíky udělat bezobilné, to byla výzva. Nakonec se podařily, jen jsem potřebovala několik ladicích pokusů, i když jsem měla odrazový recept.

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na větší kostky, cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo. Na sádle orestujte do zlatova cibule a přidejte maso. Důkladně ho osmahněte, poté zaprašte mletou sladkou paprikou, promíchejte a ihned podlijte vodou zhruba do poloviny výšky masa. Do hrnce k masu přidejte rajčatové pyré (passatu) a sůl a pod pokličkou při mírném výkonu plotýnky duste doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou a dochuťte solí.

  2. Mrkev (jde ale použít i patržel, pastinák, bulvový celer nebo jejich směs) škrábejte, zbavte zbytků listů a kořínků a najemno nastrouhejte. Budete potřebovat celkem 200 g nastrouhané mrkve. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků, z bílků ušlehejte se špetkou soli pevný sníh. Žloutky promíchejte s nastrouhanou mrkví a solí a poté s bílkovým sněhem a mandlovou moukou, jemně, aby sníh co nejméně klesnul. Těsto rozdělte do 2 zavařovacích rovných sklenic (bez zúžení hrdla, tzv. masovek) důkladně vymazaných máslem a knedlíky pečte při 170 °C 40 minut. Sklenice vyndejte z trouby a jejich obsah nechejte trochu zchladnout. Poté objeďte okraje knedlíků tenkým nožem, opatrně je vyklopte a nakrájejte na silnější plátky. Podávejte je s gulášem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte