Fazole paří mezi komplexní potraviny. Jsou velmi výživné
a zdravé. Pokud se fazolím vyhýbáte z důvodu nadýmání, zkuste do hrnce při vaření přidat kousek mořské řasy Wakame nebo Kombu.
- 2h:20m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Sádlo | |
---|---|
fazole bílé
|
500 g |
nové koření
|
4 kuličky |
kokosový olej
|
3 lžíce |
sojová omáčka
|
3 lžíce |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
kmín mletý
|
1 špetka |
muškátový ořech mletý
|
1 g |
Na posypání | |
cibule
|
1 kus |
cibulka jarní, sečka
|
1 kus |
celer
|
0,5 kusu |
olej řepkový
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Den předem opláchneme a namočíme fazole do chladné vody a necháme stát minim. 12 hodin. Potom vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do změknutí.
-
Zatímco se nám fazole vaří, nakrájíme cibuli a celer na maličké kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Zakapeme trošičkou sojovky, promícháme a přendáme okapat na ubrousek. Pánev vytřeme ubrouskem a na oleji dorůžova osmažíme i cibuli s kmínem.
-
Uvařené fazole i s trochou vody přendáme do vysoké nádoby, zalijeme rozehřátým kokosovým olejem, citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a droždím a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tři čtvrtiny orestované zeleniny zamícháme do rozmixovaných fazolí.
-
Mažeme na plátky chleba a posypeme zbylou zeleninou. Navrch ozdobíme nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
-
Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue.
Makronutrienty
66%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 860 kJ | 2 269 kJ |
Kalorická hodnota | 205 kcal | 542 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,6 g
2,38 g |
86,1 g
6,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,26 SVJ | 8,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,99 g
2,82 g |
13,2 g
7,44 g |
Bílkoviny | 11,6 g | 30,7 g |
Sůl | 1,4 g | 3,71 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů