Dalamánky kynuté

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Dalamánky kynuté

To si takhle vesele děláte úkoly s marodem a pro samá písmenka zapomenete, že vám kyne chleba. Po dvou letech výstavní placák a večeře málem za dveřmi. Naštěstí bylo ještě trochu času, takže jsem rychle umíchala těsto a za hodinku a půl vytáhnout z trouby tyhle krasavečky. Recept je z webu Pradobroty, ovšem způsob pečení jsem odkoukala u Martina v "Dobře zadělané kuchyni". 

Postup přípravy

  1. Nejprve si do mísy rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a necháme chvíli stát, dokud se droždí nerozpustí na kašičku nebo si zadělejte klasický kvásek, jak jste zvyklí

  2. Pokud chcete plnější chlebovou chuť, použijte i pšeničnou mouku chlebovou

  3. Ke drožďové kašičce přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které může i lehce lepit, ale ne moc

  4. Hotové těsto nechte aspoň 40 min. kynout

  5. Po vykynutí si rozdělte na 10 dílků, já dělím pomocí váhy, jeden kousek mám kolem 85 g, chcete-li větší, není problém

  6. Jednotlivé dílky v ruce poválejte do libovolného tvaru a naskládejte na pečící papír na plech, ten strčte do velké igelitové tašky a nechte ještě kynout

  7. Až schováte dalamánky pod igelit, dejte na dno trouby na mřížku prázdný plech na zapaření trouby

  8. Troubu nastavte na horní a spodní ohřev na 250°C a nechte nahřát - komu se nechce péct na dvakrát, může s nastavit horkovzduch na maximum a péct oba plechy zároveň

  9. K ruce poblíž trouby si připravte hrnek se horkou vodou

  10. Dalamánky před pečením nařízněte uprostřed ostrým nožem, pokropte kropičkou a libovolně posypte solí a kmínem

  11. Do vyhřáté trouby do spodní třetiny dejte první plech a na plech u dna chrstněte polovinu vody z hrnku

  12. Troubu rychle zavřete, aby vám uniklo co nejméně páry

  13. První várku budete péct cca 15-18 minut, záleží na výkonu trouby, ale nechte opravdu propéct, věřte, že ta chuť za to stojí

  14. Horké dalamánky ihned pomocí rukavice přendejte z plechu na chladnoucí mřížku

  15. Druhou várku dejte péct stejně - tj. opět se zapařením trouby, jen čas se vám možná maličko zkrátí, jak je trouba vyhřátá

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte