
Když si muž žádá nějakou českou klasiku, proč mu to nesplnit? I bratislavská vepřová pečeně se dá upravit zdravěji, bez mouky a bez sterilované zeleniny v nálevu nehezkého složení.
- 4h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vepřová plec bez kosti
|
800 g |
máslo čerstvé
nebo sádlo
|
40 g |
cibule
|
4 kusy |
mrkev
|
1 kus |
petržel kořenová
|
1 kus |
celer
|
0,125 kusu |
rajčatové pyré, passata
|
8 lžic |
kokosové mléko
nebo smetana na vaření
|
250 ml |
hrášek mražený
|
100 g |
nakládané kyselé okurky
s dobrým složení, nebo ještě lépe pevné kvašáky
|
1 kus |
citronová šťáva, čerstvá
|
4 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vepřovou plec svažte potravinářským provázkem, osolte a vložte do pekáčku. Na maso poklaďte kousky másla.
-
Cibuli oloupejte. Mrkev, petržel a celer oškrabejte nebo oloupejte, podle síly slupky. Veškerou očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k masu.
-
Přilijte ½ hrnku vody a pekáček vložte do trouby rozehřáté na 170 °C.
-
Podle potřeby maso otáčejte, podlévejte vodou a upečte ho doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny.
-
Z výpeku vyberte stranou mrkev a petržel. Zbylou zeleninu rozmixujte s výpekem, kokosovým mlékem (nebo smetanou) a rajčatovým pyré.
-
Rozmixovanou omáčku přelijte do kastrolku a uvařte v ní hrášek. Poté do ní vraťte mrkev s petrželí a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Nakonec omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
-
Mezitím zbavte maso provázku a nakrájejte ho na plátky. Udržujte ho teplé, například zavřené v pekáčku ve vypnuté troubě.
-
Plátky masa podávejte přelité omáčkou a doplněné, pokud chcete, přílohou.
Makronutrienty
23%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 691 kJ | 3 355 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 802 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,03 g
1,65 g |
29,3 g
8,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,603 SVJ | 2,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,3 g
5,71 g |
59,8 g
27,8 g |
Bílkoviny | 8,31 g | 40,4 g |
Sůl | 0,481 g | 2,33 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů