Zemiaková baba - slovenský ľudový recept, ktorý piekevala ešte jej prababka :)
Moja baba je ale narozdiel od tej tradičnej vegan :)
Mlieko som nahradila pre mňa novoobjavenou ( vďaka tomu, že ju v našom Kauflande dostali len pred nedávnom :D ) novinkou - Zakysaným sójovým nápojom od Luntera, chuťovo, ako to tradične u zakysaných nápojoch býva, pripominajúcu kyselkavé, hustejšie sójové mlieko.
Koláč sa dá upiecť buď na plechu alebo na panvici ( ako obdobu zemiakových placiek), je len na vás, aký druh pečenia zvolíte :)
Dá sa jesť teplá, ale i studená, mne sa dokonca zdala chutnejšia na druhý deň a za studena :) Môžete si ju večer upiecť a vziať ako obed so sebou do práce, či školy :)
Pri prílohe som tiež zostala verná klasike - chrumkavým kvašákom :)
- 40m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
těsto | |
---|---|
brambory konzumní pozdní
|
1 kg |
polohrubá mouka špaldová celozrnná
|
200 g |
lněné semínko
|
1 lžíce |
zakysaný rostlinný nápoj
|
50 ml |
římský kmín mletý, cumin
|
2 lžičky |
sůl
|
2 lžičky |
majoránka sušená drhnutá
|
2 lžičky |
petrželka, petrželová nať sušená
|
2 lžičky |
olej řepkový
|
100 ml |
česnek stroužky
|
3 kusy |
cibule bílá
|
1 kus |
obloha | |
kysané bílé zelí
|
350 g |
sůl
|
1 lžička |
kmín celý
|
3 lžičky |
olej řepkový
|
100 ml |
cibule červená
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Cesto:
Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemno.
-
K zemiakom pridáme špaldovú múku, ľanovú kašičku, sójovú zakysanku, všetky koreniny, olej, cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
Poriadne premiešame a vypracujeme cesto.
-
Cesto nanesieme na plech na pečenie, pokrytý pečiacim papierom.
-
Na cesto poukladáme prepláchnutú kyslú kapustu ( kysané zelí) ( komu sa bude zdať, že je kapusta málo slaná, môže ju podľa chuti dosoliť).
-
Kapustu / zelí posypeme rascou, poukladáme na ňu červenú cibuľu nakrájanú na mesiačiky a pokvapkáme olejom.
-
Pečieme pri 180°C 40 min.
Makronutrienty
46%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 058 kJ | 1 783 kJ |
Kalorická hodnota | 253 kcal | 426 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,8 g
1,68 g |
33,4 g
2,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,98 SVJ | 3,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,9 g
0,804 g |
33,5 g
1,35 g |
Bílkoviny | 2,96 g | 4,99 g |
Sůl | 1,09 g | 1,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů