
Móóóc dobře jsem si všimla, že když upeču tyhle brambory, je vlastně všem úplně jedno, co k nim podávám. Rychlostí blesku to do sebe nahází a upalují do kuchyně, aby ukořistili posledních pár zbylých kousků z plechu.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová kýta bez kosti
(na silnější nudličky)
|
750 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
3 kusy |
pórek
(na kolečka)
|
1 kus |
paprika sladká mletá
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
olej řepkový
|
2 lžíce |
Brambory | |
brambory pozdní salátové, a
|
600 g |
tatarská omáčka
|
100 g |
olej řepkový
|
1 lžíce |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,25 lžičky |
sůl
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Na oleji zprudka orestujeme maso pěkně dočervena, posypeme mletou paprikou, zarestujeme, přidáme cibuli, sůl a mletý pepř, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak přidáme česnek a pórek a ještě lehce podusíme. Podle potřeby můžeme lehce zaprášit moukou, abychom výpek zahustili.
-
Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny (to záleží na velikosti), vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme "máčet" asi 10 minut. Poté brambory scedíme a osušíme v utěrce.
-
V míse smícháme tatarku, olej, mletou papriku, mletý pepř a sůl a do této směsi přisypeme brambory. Rukou důkladně promícháme a klademe jednotlivě na plech s pečícím papírem řeznou plochou nahoru. Pečeme asi 40 minut na 170 stupňů.
Makronutrienty
31%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 653 kJ | 3 234 kJ |
Kalorická hodnota | 156 kcal | 773 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,45 g
0,643 g |
41,8 g
3,18 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,845 SVJ | 4,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,7 g
13,7 g |
52,8 g
67,8 g |
Bílkoviny | 7,87 g | 39 g |
Sůl | 0,586 g | 2,9 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů