Velikonoční nízkosacharidový mazanec - klasika zdravěji.
- 3h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mandlová mouka
|
120 g |
mouka kokosová
|
60 g |
žloutky
|
2 kusy |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
erythritol, sukrin
|
5 lžiček |
máslo čerstvé
|
20 g |
mléko plnotučné, selské
|
100 ml |
citrónová kůra
|
1,5 lžiček |
rum (originál tuzemský)
|
1,5 lžiček |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
0,5 lžičky |
brusinky sušené bez cukru
|
10 g |
Navrch | |
vajíčka
|
1 kus |
mandle lupínky
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Smícháme droždí se sladidlem a necháme vzejít kvásek. Nejdříve přidáme mokré ingredience a nakonec vmícháme suché ingredience. Těsto necháme 2h odpočinout, vytvarujeme bochánek, který potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě na 180° zhruba 40 minut.
Makronutrienty
25%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 392 kJ | 759 kJ |
Kalorická hodnota | 333 kcal | 182 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,6 g
2,66 g |
6,88 g
1,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,26 SVJ | 0,688 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,5 g
6,67 g |
13,9 g
3,64 g |
Bílkoviny | 13,1 g | 7,14 g |
Sůl | 0,246 g | 0,134 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů