Žampiony Portobello jsou považovány za superpotravinu. Obsahují spoustu minerálů
a vitamínů. Jedna jediná porce prý pokryje doporučenou denní potřebu vitamínu D.
- 35m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Burgr | |
---|---|
žampiony čerstvé portobello
|
100 g |
sýr čedar, cheddar
|
100 g |
mozzarella, měkký sýr
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
špenát, čerstvé listy
|
1 hrst |
česnek stroužky
|
2 kusy |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olej řepkový
|
1 lžíce |
Bulky | |
pečivo - kaiserka, bulka, houska
|
3 kusy |
olej řepkový
|
1 lžička |
ledový salát
|
3 listy |
rajčata
|
1 kus |
hořčice kremžská
|
1 lžíce |
majonéza rostlinná
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Žampionům vylomíme nožky a ty nakrájíme na kostičky. Do misky nastrouháme čedar a mozzarelu. Jednu cibuli nakrájíme na kousky a spolu s prolisovaným česnekem jí orestujeme na troše oleje. Přidáme pokrájené nožky hub, špenát, osolíme, opepříme a nacháme zavadnout. Přidáme ke strouhanému sýru, promícháme a rozdělíme na tři díly, kterými naplníme hlavičky žampionů.
-
Do zapékací misky nalijeme trochu oleje, vyskládáme tam plněné houby a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 20 minut.
-
Hamburgrové bulky rozkrojíme a řeznou plochou položíme na rozpálenou pánev vytřenou olejem. Opečeme dozlatova.
-
Zbylou cibuli nakrájíme na kroužky, rajče rozkrájíme na plátky. Na spodní část bulky položíme list salátu, na něj opečenou hlavu Portobella, potřeme hořčicí, na ní položíme rajče, poklademe majonézu a navrch položíme plátek cibule. Přiklopíme druhou částí bulky a propíchneme špejlí.
-
Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue.
Makronutrienty
44%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 906 kJ | 2 338 kJ |
Kalorická hodnota | 217 kcal | 559 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,2 g
1,7 g |
44,4 g
4,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,72 SVJ | 4,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,9 g
4,93 g |
33,4 g
12,7 g |
Bílkoviny | 9,07 g | 23,4 g |
Sůl | 0,813 g | 2,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů