
Zelená kari pasta, užitá v tomto receptu, je kombinací zeleného chilli, thajského česneku a bylinek jako thajské bazalky, limetkových listů, thajského koriandru. Je to jídlo plné chutí, a není až tolik pikantní, aby vám z toho hořelo v puse, protože zelené kari je přeci jen méně pálivé než třeba kari červené. Jen si vegetariáni dejte pozor při výběru kari pasty, aby neobsahovala třeba drcené krevety či rybí omáčku.
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kari | |
---|---|
arašídový olej
|
3 lžíce |
kořenicí pasta kari zelená
|
3 lžíce |
kokosové mléko
|
350 ml |
smetana na vaření
|
250 ml |
sojová omáčka
|
3 lžíce |
cukr třtinový
|
1 lžička |
mrkev
|
2 kusy |
lilek baklažán
|
1 kus |
fazolové lusky čerstvé
|
7 kusů |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
chilli lusky celé
|
1 kus |
Postup přípravy
-
V hluboké pánvi zahřejte olej a orestujte na něm kari pastu, až se rozvine její aroma.
-
Postupně přidávejte smetanu a nechte chvíli vařit za stálého míchání. Přidejte kokosové mléko. Ochuťte sójovou omáčkou a cukrem. Přiveďte k varu.
-
Přidejte mrkve, lilek, fazole, bazalkové listy a chilli papričku. Nechte vařit přibližně 15-20 minut, než je zelenina hotová. Odeberte z plotny.
-
Servírujte s thajskou jasmínovou rýží.
Makronutrienty
36%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 679 kJ | 1 895 kJ |
Kalorická hodnota | 162 kcal | 453 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,23 g
3,44 g |
25,8 g
9,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,923 SVJ | 2,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,6 g
9,41 g |
38,1 g
26,3 g |
Bílkoviny | 3,03 g | 8,47 g |
Sůl | 1,19 g | 3,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů