- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
dýně Hokkaido
|
1 kg |
česnek
|
2 paličky |
vývar hovězí domácí
|
500 ml |
smetana na vaření
|
100 g |
sůl
|
1 lžička |
olivový olej
|
2 lžíce |
bylinky čerstvé směs
|
10 g |
Postup přípravy
-
Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku (jedna půlka dýně = 1 palička česneku), lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. tymián, rozmarýn.
-
Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1-1,5 hodinu (200°C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.
-
Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokkaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti.
-
Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.
-
Pozn.: Množství vývaru a smetany je orientační, záleží na velikosti dýně a na vkusu každého (někdo raději polévku hustější, jiný smetanovější...)
Česnek díky pečení zesládne a "zoříškovatí", ztratí svou typickou štiplavost a výraznost.
Makronutrienty
62%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 176 kJ | 745 kJ |
Kalorická hodnota | 42 kcal | 178 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,62 g
2,12 g |
23,8 g
8,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,562 SVJ | 2,38 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,88 g
0,794 g |
7,97 g
3,36 g |
Bílkoviny | 1,6 g | 6,76 g |
Sůl | 0,36 g | 1,52 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů