Výborná, hřejivá podzimní polévka. A pokud potřebujete jako já extra zahřát, ozdobte si ji několika kousky chilli.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na polévku: | |
---|---|
mrkev
|
2 kusy |
petržel kořenová
|
1 kus |
celer řapíkatý
|
6 stonků |
vývar z kostí domácí
|
500 ml |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
kokosové mléko
|
100 ml |
kachní sádlo
|
2 lžíce |
Na omáčku: | |
česnek
utřít se solí
|
2 stroužky |
zakysaná smetana
|
120 g |
tymián čerstvý
|
2 snítky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Něco extra: | |
mandle lupínky
|
4 lžičky |
chilli lusky celé
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle. Já nejraději používám vypečený tuk z husy, kachny nebo kuřete:) Zalijeme vývarem a uvaříme do měkka. Poté rozmixujme tyčovým mixérem. Přidáme kokosové mléko a případně trochu naředíme.
-
Zakysanou smetanu smícháme se solí a pepřem. Ze snítek strhneme tymiánové lupínky a přidáme je do omáčky.
-
Polévku servírujeme ozdobenou krémem ze zakysané smetany a místo krutonků posypanou trochou mandliček.
Makronutrienty
31%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 424 kJ | 1 146 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 274 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,78 g
1,73 g |
12,9 g
4,68 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,478 SVJ | 1,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,49 g
3,59 g |
22,9 g
9,69 g |
Bílkoviny | 2,31 g | 6,25 g |
Sůl | 0,703 g | 1,9 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů