
Chcete recept na uzasnou odlehcenou frittatu? Skvela snidane, idealni brunch, skvostna vecere....bez lepku a laktozy.
Tato forma odlehčené vaječné omelety Vás určitě dostane. Plná bílkovin, zeleniny, na povrchu křupavá a zlatá, uvnitř vláčná. Podávat můžete beze studu k snídani, v době oběda a s lehkým zeleným salátem klidně i k večeři.
Tak moc je dobrá!
- 35m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
brambory pozdní
|
3 kusy |
brokolice
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
kmín celý
|
1 špetka |
červená paprika
|
1 kus |
cibule červená
|
0,5 kusu |
vajíčka
|
4 kusy |
Cottage sýr
prostě dva kusy Madeta bez laktozy
|
300 g |
bílý jogurt
Natur Madeta bez laktozy
|
150 g |
šunka krůtí
|
200 g |
sýr tvrdý přírodní
bez laktozy např. InPerle, Tylžský nastrouhat
|
200 g |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
muškátový ořech mletý
|
1 špetka |
olej řepkový
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Zeleninu omyjeme – brokolici rozebereme na drobné růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky, červenou papriku na drobné kousky.
V misce smícháme jogurt, vejce, Cottage sýry, polovinu strouhaného sýra, koření a sůl.
-
Na lžíci oleje osmažíme cibuli a na kostičky, šunku a papriku. Necháme vychladnout.
-
Brokolici a brambory uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do polo měkka, cca 10 minut. Poté přelijeme ledovou vodou – aby brokolice neztratila barvu. Necháme vychladnout.
-
Na dno mísy 28 cm rozvrstvíme plátky brambor a brokolici, navrstvíme šunku s paprikou a cibulí – přelijeme prošlehanou směsí vajec se sýra a kořením. Lehce sklepeme, aby se vše promíchalo. Na vrch rozprostřeme druhou polovinu strouhaného sýra.
-
Pečeme na statické teplo při teplotě 230°C do zlaté barvy. Cca 10-15 minut. Servírujeme teplé, vlažné i studené.
Makronutrienty
32%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 445 kJ | 2 312 kJ |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 553 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,69 g
1,42 g |
34,8 g
7,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,669 SVJ | 3,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,3 g
2,36 g |
27,5 g
12,3 g |
Bílkoviny | 8,68 g | 45,1 g |
Sůl | 1 g | 5,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů