
Známe to asi všichni... Do obchodu se nám nechce a v lednici toho moc není. Já tam našla celer a to mi k hovězímu úplně stačilo. :)
- 1h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
hovězí maso zadní
|
1 kg |
celer
|
350 g |
cibule
|
3 kusy |
česnek stroužky
|
6 kusů |
kmín drcený
|
1 lžička |
kořenicí směs adžika
|
2 lžičky |
paprika sladká mletá uzená
|
1 lžička |
nové koření
|
3 kuličky |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
máslo přepuštěné, ghí
|
2 lžíce |
sůl
|
2 lžičky |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Cibuli, česnek a celer oloupejte a očistěte. Cibuli nakrájejte nahrubo, celer na kostky a česnek na plátky. Ve větším hrnci rozpalte máslo a pozvolna orestujte cibuli, přidejte celer a společně restujte, asi tak půl hodiny. Přidejte na větší kostky nakrájené maso, opékejte ze všech stran. Když je maso zatažené, přidejte koření, zamíchejte.
-
Podlijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené, přiklopte a duste doměkka. Já dusila v tlakovém hrnci 30 minut.
Když je maso měkké, vyndejte bobkový list a nové koření. Pokud chcete, můžete maso z hrnce vyndat a rozmixovat šťávu. Tím vznikne krásně hustá omáčka.
-
Podávejte s quinoou, brambory, bramborovou kaší, bulgurem nebo s tím, co máte rádi.
Makronutrienty
20%
61%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 451 kJ | 1 245 kJ |
Kalorická hodnota | 108 kcal | 298 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,35 g
0,955 g |
12 g
2,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,435 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,21 g
1,94 g |
11,6 g
5,36 g |
Bílkoviny | 13,7 g | 37,7 g |
Sůl | 0,898 g | 2,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů