Když nevíte, co si dát k večeři nebo na svačinu, upečte si tento výborný nízkosacharidový chléb. Je to zdravá varianta chleba, který zakoupíte v jakémkoliv obchodě.
- 3h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
tvaroh hrudkovitý
|
200 g |
vajíčka
|
4 kusy |
čerstvý krémový sýr
|
100 g |
bílý jogurt řeckého typu
|
150 g |
ocet kvasný lihový
|
2 lžíce |
voda horká
|
120 ml |
vláknina bambusová
|
120 g |
sůl
|
1 lžička |
psylium
|
30 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
droždí sušené
|
10 g |
voda horká
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Vyšlehat vejce, přidat tvaroh, sýr, jogurt (pečlivě promíchat do hladka), pak vlákninu (opět promíchat), přilít vodu, ocet, kypř.prášek, droždí a nakonec psyllium.
-
Nechat odpočinout a pak pořádně propracovat a poté utvořit bochník, který na pečícím papíru ještě obalíme ve lněné vláknině, abychom docílili rustikální vzhled a pěknou kůrku. Vršek chleba zlehka naříznout. Nechat 60 minut v klidu odpočívat překryté utěrkou.
-
Troubu předehřát na 180 °C a péct 70-80 minut. Po vytažení z trouby necháme lehce zchladnout a přendáme na mřížku.
Makronutrienty
14%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 579 kJ | 298 kJ |
Kalorická hodnota | 138 kcal | 71,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,64 g
1,55 g |
1,36 g
0,799 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,264 SVJ | 0,136 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,79 g
2,9 g |
4,01 g
1,49 g |
Bílkoviny | 7,85 g | 4,04 g |
Sůl | 1,37 g | 0,705 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů