
Existuje spousta tradičních receptů na curry nejen z Indie, ale i z ostatních zemí jihovýchodní Asie. Můžete se jich držet, nebo vytvořit svůj vlastní, jako já tento. Není náročný na přípravu a co se týče pálivosti, tak bych řekla, že je středně ostrý, spíš jemnější. Ale samozřejmě každý máme ty chutě jiné. :)
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Curry | |
---|---|
kuřecí prsa
|
400 g |
kuřecí stehenní řízek
|
400 g |
cibule
|
1 kus |
česnek
|
3 stroužky |
rajčata
|
250 g |
kokosové mléko
|
200 g |
zázvor, čerstvý kořen
|
5 cm |
sůl
|
1 lžička |
kurkuma mletá
|
1 lžička |
kořenicí směs garam masala
|
0,5 lžičky |
koriandr mletý
|
0,5 lžičky |
chilli sušené mleté
|
1 lžička |
kořenicí pasta kari červená
|
0,5 lžičky |
kokosový olej
|
2 lžíce |
Květáková "rýže" | |
květák
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
voda
|
1 dl |
Postup přípravy
-
Ve větší hluboké pánvi osmahneme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření. Opět lehce osmahneme.
Přidáme maso nakrájené na střední kousky, důkladně promícháme a orestujeme.
Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a kokosové mléko, osolíme a za občasného promíchání povaříme cca 15 - 20 minut.
Pokud chcete omáčku řidší, přiklopte pokličkou. Pokud hustší, nechte odkryté.
-
Květák nastrouháme, osolíme a osmahneme na pánvi na másle. Pak podlijeme vodou a ještě vaříme, dokud se voda zcela nevydusí.
Tuto úpravu jsem si oblíbila nejvíce, květák není křupavý a syrový, je krásně měkký a připomíná rýži. :)
Makronutrienty
19%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 406 kJ | 2 327 kJ |
Kalorická hodnota | 97 kcal | 556 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,47 g
1,33 g |
19,9 g
7,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,347 SVJ | 1,99 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,43 g
3,41 g |
31,1 g
19,5 g |
Bílkoviny | 9,44 g | 54,1 g |
Sůl | 0 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů