Knackebroty nebo Vegipan (veganský chléb)

Radka

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Knackebroty nebo Vegipan (veganský chléb)

Máte rádi křupavé a pikantní knackebroty??? Zkuste je udělat z receptu na semínkový chléb Vegipan. Stačí směs na chléb rozetřít vlhkou rukou na plech s připevněným pečícím papírem. Nožem naznačit stejně velké čtverce nebo si můžete hrát a vykrajovat třeba srdíčka apod. Chutnat Vám budou jisto jistě... Bez lepku, mléka i vajíček

Postup přípravy

  1. Pokud by se Vám líbil vegipan na sladko, stačí zaměnit některou Vám nelibou součást semínek za sekané švestky, křížaly a jiné sušené ovoce, ubrat soli, přidat sirup datlový apod...

  2. Všechny sypké součásti vsypeme do mísy a promícháme, přilijeme teplou vodu s rozpuštěným sirupem a promícháme v lepivé těsto, které necháme odpočívat 8 hodin na lince (mísa přikrytá talířem) nejlépe do druhého dne.

  3. Druhý den přidáme k ztuhlé chlebové směsi (bude vonět slabě kysele) dalších 50 ml teplé vody a promícháme (směs by měla držet při sobě v bochánku, pokud ne přidáme ještě trošku vody).... Formu si vyložíme pečícím papírem a chlebovou směs do ní rozetřeme.

  4. Troubu zahřejeme na 200°C a chlebíček pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Poté ho opatrně překlopíme na plech opět vyložený pečícím papírem (vrchní papír opatrně odlepíme) a dopékáme při 175°C ještě 30 minut. Hotový necháme zcela vychladnout na mřížce. Krájíme ostrým vroubkovaným nožem. Uchovala jsem zabalený v alobalu do čtvrtého dne beze změny.

  5. Pokud máte zálusk na knackebroty, chce to trochu vymazat plech olejem a mokrou rukou rozprostřít těsto po celém plechu ve výšce cca 0,5 cm, rádélkem naznačit malé chlebíky nebo lze použít vykrajovátka třeba srdíčka. Péct na horký vzduch na 200, cca 10-15 minut do křupava. Nechat vychladnout na mřížce a chroupat nebo uchovávat v plechové krabici, klidně celý týden.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte