Při své nedávné návštěvě Prahy jsem navštívila i Mikrofarmu na Jiřáku a odnesla si odtamtud tašku plnou masa. Koncept Mikrofarmy je založený na mase od místních ekofarem a při nákupu se dozvíte nejen odkud maso přesně je, ale i způsob chovu, jeho stáří, … Zároveň Mikrofarma není jen řeznictvím, ale i bistrem nabízející jídla od snídaňových specialit až po polévky, burgery, …
Mým favoritem v tašce se stalo jehněčí z Bílých Karpat. I když jsem měla možnost ochutnat jehněčí již několikrát, jeho příprava byla pro mě premiéra. Jelikož jsem si vybrala pořádný kus hřebínku (kotleta vcelku), pozvala jsem i svou kamarádku se synem. A zatímco my dospělé jsme si pak náležitě užívaly ohlodávání kostí, dětem jsem maso dodatečně obrala.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
jehněčí kotletky, hřebínek
|
500 g |
olivový olej
|
1 lžíce |
bylinky čerstvé směs
|
1 hrst |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Salát | |
brambory vařené ve slupce
|
4 kusy |
ředkvičky
|
10 g |
směs listových salátů
|
80 g |
cibulka jarní, sečka
|
4 kusy |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Dresink | |
bílý jogurt řeckého typu
|
125 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
med včelí
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
bylinky čerstvé směs
|
1 hrst |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Hřebínek (kotlety vcelku) rozdělíme na cca 2 kusy (tak aby se v pohodě vešly na pánev) a pomažeme směsí ze soli, pepře, bylinek, oleje a citronové šťávy. necháme aspoň půl hodiny odpočinout.
Poté ze všech stran orestujeme na pánvi s olejem a dáme péct do zapékací mísy do trouby na 20 minut při 175°C. Nakonec rozporcujeme na jednotlivé kotletky.
-
Na dresink smícháme vše dohromady.
-
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostičky.Poté smícháme se salátem, nakrájenou jarní cibulkou včetně zelené natě a ředkvičkami nakrájenými na čtvrtiny. Trochu osolíme, opepříme a zalijeme jogurtovým dresinkem.
-
Místo restování a pečení v troubě můžete také jehněčí kotlety, ať už zvlášť nebo vcelku (hřebínek), grilovat. Stačí pár minutek z každé strany.
Makronutrienty
33%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 653 kJ | 2 185 kJ |
Kalorická hodnota | 156 kcal | 522 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,94 g
0,792 g |
29,9 g
2,65 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,894 SVJ | 2,99 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,98 g
4,52 g |
33,4 g
15,1 g |
Bílkoviny | 8,2 g | 27,5 g |
Sůl | 0,672 g | 2,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů